На 10 и 11 май 2022 г. държавният глава ще бъде на

...
На 10 и 11 май 2022 г. държавният глава ще бъде на
Коментари Харесай

Радев ще бъде на официално посещение в Чехия по покана на колегата си Милош Земан

На 10 и 11 май 2022 г. държавният глава ще бъде на публично посещаване в Чешката република по покана на своя сътрудник Милош Земан. В делегацията на българския държавен глава е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес, оповестяват от пресцентъра на Президентството. 

На 10 май, в Пражкия палат Храдчани, ще се организира церемонията по посрещане с военни почести. Българският държавен глава и брачната половинка му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от президента на Чешката република Милош Земан и брачната половинка му Ивана Земанова.

След церемонията е планувана среща „ на четири очи “ сред двамата президенти, а по-късно и пленарни диалози сред делегациите на двете страни.

В Прага българският държавен глава ще организира срещи и с ръководителите на Сената и на Камарата на представителите на Народното събрание на Чешката република –Милош Вистрчил и Маркета Пекарова Адамова, както и с министър-председателя Петр Фиала.

Сред тематиките във фокуса на визитата са задълбочаването на двустранния политически разговор на най-високо ниво, в това число в подтекста на идното Чешко председателство на Съвета на Европейски Съюз във втората половина на 2022 година, вероятностите за развиване на търговско-икономическото партньорство и  съдействието в региона на туризма.

Предизвикателствата пред страните от Централна и Източна Европа, произлизащи от войната в Украйна, също ще бъдат измежду акцентите на диалозите на президента Радев в Чехия.

На 11 май, в Министерството на индустрията и търговията, президентът и Министърът на индустрията и търговията Йозеф Сикела ще открият Чешко-български бизнес конгрес под мотото „ Together We Achieve More “.

В него ще вземат присъединяване представители на водещи компании от браншовете на промишлеността, енергетиката и електрониката, осведомителните и информационните технологии, биотехнологиите, финтех промишлеността, машиностроенето, хранително-вкусовата индустрия, защитата и сигурността.

По-късно денем президентът ще се срещне с наши сънародници, които живеят в Чехия. По публични данни българските жители, трайно пребиваващи на чешка територия, са към 17 хиляди души.

На 11 май брачната половинка на президента – Десислава Радева, ще посети Българското учебно заведение " Петър Берон " в Прага, което е с 74-годишна история. В него се учат към 125 български деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР